Reconstructie borst & tepelhof

Reconstructie borst & tepelhof

Het merendeel van de vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan door de gevolgen van borstkanker, kiezen voor een borstreconstructie. Hoewel deze reconstructies mooie resultaten opleveren, is het voor de plastisch chirurg niet mogelijk de tepel en tepelhof te herstellen. Ook bij borstverkleiningen kunnen de tepel en tepelhof verloren gaan. In deze gevallen wordt er een beroep gedaan op de veel toegepaste techniek van dermatografie. Tijdens een dermatografiebehandeling van de tepel en tepelhof wordt middels een medisch tatoeëerapparaat pigment in de huid gebracht. Deze techniek is volledig veilig en kan een heel natuurlijk en blijvend resultaat creëren, dat nauwelijks van echt te onderscheiden is. Zo lijkt het net alsof de tepel echt óp de huid zit, door de schaduwtechnieken die in de dermatografie worden ingezet.

Reconstructie van de tepelhof

Met behulp van speciale, medische tatoeëernaalden, worden met de nieuwste 3D-technieken kleurpigmenten in de diepere huidlaag ingebracht, namelijk de lederhuid. In deze huidlaag komt de keur het best tot zijn recht. Tijdens de behandeling speelt de dermatograaf met licht en schaduw waardoor het meest realistische eindresultaat behaald kan worden. De dermatograaf is zich bewust van het feit dat de tepelhof niet enkel bestaat uit de areola (het ronde, donkerdere gedeelte rondom de tepel zelf), maar ook uit de klieren van Montgomery (bultjes in het ronde, donkerdere gedeelte rondom de tepel). Deze worden dan ook nauwkeurig en gedetailleerd nagebootst met de medische tatoeage.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bij VIP Derma weten we dat duidelijkheid over en tijdens de behandeling erg belangrijk is om met zelfvertrouwen de deur in en uit te stappen. Daarom laten we je graag zien hoe een tepel en tepelhofreconstructie er globaal uitziet:

  • Voorafgaand aan de behandeling starten we met een intake. Tijdens deze intake worden allereerst de eventuele medische achterliggende gegevens en algemene gezondheidsfactoren besproken om vast te stellen dat er op een volledig veilige manier, met de behandeling kan worden gestart. Hierna zullen de wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden worden besproken, waarna gezamenlijk een zo passend mogelijk behandelplan voor uw persoonlijke wensen wordt opgesteld.
  • Om een zo mooi mogelijk eindresultaat te behalen, wordt een traject aanbevolen dat bestaat uit meerdere sessies (minimaal drie sessies). Per sessie worden een tot twee kleuren aangebracht met een minuscuul naaldje zodat de pigmenten een zo mooi en realistisch mogelijk beeld zullen vertonen.
  • De tijdsperiode tussen de drie sessies zijn minimaal zes weken. Deze tijd is nodig om de huid zo goed mogelijk te laten herstellen waardoor de vervolgbehandeling optimaal effect zal geven. Ook is het belangrijk dat het behandelde gebied de eerste drie dagen niet nat wordt.
  • Net zoals siertatoeages, kunnen pigmenten in de loop van de tijd vervagen. Om deze reden wordt een opfrisbehandeling na twee tot vijf jaar zeker aanbevolen.

Hoe ziet de nabehandeling eruit?

Zoals benoemd is het belangrijk dat het behandelde gebied de eerste drie dagen niet nat wordt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de zwelling die de eerste dagen kan optreden ten gevolge van de behandeling. Deze zwelling is een logisch gevolg van de kleine wondjes die het tatoeëerapparaat veroorzaakt in de huid en verdwijnt na maximaal twee dagen.

Ook is het na de behandeling belangrijk om op te passen met hygiëne. De minuscule wondjes die gecreëerd zijn tijdens het inbrengen van het pigment zijn zeer gevoelig voor infecties. Bescherm het behandelde gebied goed en voorkom bijvoorbeeld overmatig contact met het aanraken met vingers of seksueel contact.

Daarnaast is het belangrijk om minimaal de eerste vier weken contact met de zon en zonnebank te vermijden. Omdat zonexpositie kan zorgen voor het vervagen van de pigmenten, waardoor je de tatoeage eerder moet laten bijwerken.

Interesse en/of vragen?

Mocht je bepaalde onduidelijkheden of vragen hebben over de behandeling of de behandeling voor jouw persoonlijke situatie? De huidexperts van VIP luisteren graag naar jouw verhaal en voorzien je graag van meer informatie en advies. Neem dus gerust contact op via onze telefoon of mail!