Medische tatoeage & dermatografie

Medische tatoeage & dermatografie

Welkom op de webpagina van VIP Derma. Deze aftakking van VIP Huidkliniek Breda richt zich op de meer medische kant in de wereld van cosmetica. De behandelingen die worden uitgevoerd, baseren zich op de techniek van dermatografie. Wat is dit precies? Dermatografie is een medische tatoeage waarbij pigmenten worden geïnjecteerd in de huid middels tatoeage-apparatuur. Door het tatoeëren van de eigen natuurlijke huidkleur in het gebied van de aangedane huid, zoals een litteken of wijnvlek, zal de zichtbaarheid van je huidoneffenheid aanzienlijk verminderen en niet meer opvallen.

Is dermatografie geschikt voor mij?

Dermatografie kan ingezet worden op verschillende huidproblematieken. Zo kunnen tepel- en tepelhof reconstructies gedaan worden na bijvoorbeeld een borstreconstructie, kan een hazenlip oftewel schisis gecorrigeerd worden en vinden reconstructies plaats van alopecia areata door scalppigmentaties. Ook kunnen brandwonden, wijnvlekken, afwijkende littekens en littekens na zelfbeschadiging of een haartransplantatie gecamoufleerd worden en kan het kaalheidsproces worden tegengewerkt.

Hoe werkt dermatografie precies?

Dermatografie is een techniek waarbij met behulp van een tatoeageapparaat met kleine naadjes, kleurpigment in de huid wordt geïnjecteerd. De te kiezen pigmentstof wordt zo nauwkeurig mogelijk aan je eigen huidkleur aangepast. Doordat met de pigmenten van de eigen huidskleur, de huidabnormaliteit als het ware wordt ‘’ingekleurd’’, wordt het huidmankement vervaagd en de zichtbaarheid ervan verminderd. Het ondergaan van een medische tatoeage kan op bepaalde gebieden als gevoelig ervaren worden, maar over het algemeen wordt de behandeling als ‘dragend’ beschreven.

Naast enkel het inbrengen van pigment in huidproblematieken zoals littekens, kan dermatografie ook een zeer grote rol spelen in de littekenstructuur. Zo kunnen littekens verbeteren door een versmalling van de huidstructuur en kan dermatografie er zelfs in de diepere lagen van de huid voor zorgen dat de trekkrachten van het litteken verminderd worden en de flexibiliteit van de huid terugkomt.

Hoe verloopt een dermatografie behandeling?

Voorafgaand aan de behandeling (24 uur, maar het liefst 48 uur van tevoren) is het belangrijk dat geen bloed verdunnende middelen zoals aspirine, alcohol en drugs inneemt. Hierdoor kunnen de pigmenten namelijk slecht opgenomen worden en geeft de behandeling een verminderd resultaat. Tijdens de eerste afspraak wordt u warm onthaald met een kopje koffie of thee en wordt een intake afgenomen. In deze intake worden gezamenlijk de mogelijkheden, wensen en verwachtingen besproken om tot een perfecte beslissing te kunnen komen. Bij dermatografie worden 1 tot 2 kleuren uitgekozen en gecombineerd die de eigen huidskleur het best evenaren. Tussen elke behandeling zit een periode van 6 weken. Door het opbouwen van de behandelingen wordt een zo natuurlijk eindresultaat gegarandeerd, terwijl de huid tijdens deze periode de kans krijgt om volledig te genezen.