Camouflage brandwonden

Camouflage brandwonden

Brandwonden geven over het algemeen hardnekkige en hinderlijke littekens die zowel fysiek als mentaal flinke schade kunnen toebrengen. De genezing van brandwonden kent in veel gevallen een langdurig en gelimiteerd genezingsproces. Bij hevige verbrandingen is de huid haar natuurlijke herstelproces afgenomen, waardoor de huid van zichzelf geen kans heeft om zich te herstellen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de littekens minder op te laten vallen, waarvan VIP een zeer effectieve behandeling aanbied; namelijk de medische tatoeage.

Wat doet een medische tatoeage op brandwonden?

Kort samengevat wordt bij een medische tatoeage, ook wel dermatografie genoemd, met behulp van een tatoeageapparaat met kleine naadjes, kleurpigment in de huid geïnjecteerd. De te kiezen pigmentstof wordt zo nauwkeurig mogelijk uitgekozen middels het bekijken en analyseren van de eigen gezonde huidskleur. Doordat met een pigment wordt gewerkt dat perfect overeenkomt met de eigen gezonde huidskleur, zullen de afwijkende kleuren en texturen van het brandwondlitteken minder opvallen.

Naast het pigmenteren van de brandwond, worden bij littekens ook andere technieken toegepast, zoals de Scar Relaxtion of Fractional Needling. Deze technieken worden ingezet als het litteken zeer verkleefd of verhard is en geen doorbloeding meer vertoond. Dit is vaak het geval bij brandwonden. Op het moment dat deze behandeling wordt ingezet, zal een huidherstelproces op gang komen waardoor nieuwe huid aangemaakt zal worden. Dit zal de plaats innemen van het voormalige littekenweefsel waardoor de huidtextuur een stuk minder stug en stijf zal zijn. Zo zal niet enkel de kleur van het litteken behandeld wordt, maar zorgen de Scar Relaxtion en Fractional Needling technieken er ook voor dat de huidstructuur van het litteken versmalt en verbetert en dat zelfs in de diepere lagen van de huid de trekkrachten verminderd kunnen worden, terwijl de flexibiltiet terug zal komen.

Verloop van de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt een intake uitgevoerd waarin wordt besproken wat de wensen, verwachtingen en mogelijkheden zijn. Hierna wordt het behandelplan besproken en eventuele vragen over de behandeling beantwoord. Doordat de beste resultaten worden verkregen als er laagje per laagje wordt gewerkt op het litteken, wordt een behandeltraject met meerdere behandelingen zeer aangeraden. Hoeveel dit er zullen zijn, wordt afgestemd door de expert bij het bekijken en analyseren van het litteken en is volledig afhankelijk van de grootte en het verschil in huidstructuren. De periode tussen de verschillende behandeling zal 6 tot 8 weken bedragen. Dit tijdsbestek is nodig voor de huid om volledig te kunnen herstellen en genezen zodat de volgende behandeling een zo effectief mogelijke uitwerking zal hebben. Op het littekenweefsel wordt de behandeling vaak als pijnloos beschreven. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken.

VIP’s expertise in jouw situatie

Ben je benieuwd wat team VIP Derma voor jou kan betekenen? Wij staan je graag te woord om alle vragen en onduidelijkheden te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op via de verschillende contactmogelijkheden die op de website vermeld zijn of kom een keertje langs voor een vrijblijvend gesprek in onze kliniek.